Grota Veterani 1692

2

14/07/2017 prin GgVerb

Frederico Veterani (accent pe ultimul i) era General de cavalerie in armata imperiului austriac ce recucerea Banatului ocupat de turci. În 1692 în timp ce fortifica cetatea Caransebeșului proaspăt cucerită, Generalul ordonă căpitanului D’Arnau să fortifice grota asta numită pe atunci Piscabara cu 5 tunuri și 300 de soldați.

veterani 1692

4000 de turci au încercat exact atunci să treacă pe aici pentru a ajunge la Timișoara.

Nivelul Dunării era cu 30 de metri mai scăzut (cât înălțimea unui bloc turn!) Apa era mai îngustă și învolburată printre stânci (de aceea i se spune „Cazane”) Ambarcațiunile care treceau pe aici erau remorcate cu boi care trăgeau de pe maluri.

Pentru că trecerea era dificilă peste 2000 de turci au murit în acea bătălie care a durat 45 de zile. Turcii au primit întariri dinspre Belgrad (Pașa Ali) iar Soldații lui D’Arnau au luptat din interiorul grotei până au rămas fără munitie și hrană.

Austriecii au lansat o păcăleală tipic oltenească: Au scris o scrisoare în peșteră cu care un soldat a trecut printre stânci și nevăzut printre turci. S-a întors ca și cum ar fi venit dinspre Caransebeș, turcii l-au capturat și din documentul pe care l-au găsit asupra lui au aflat că „5000 de soldați imperiali se apropie să îi susțină pe cei din peșteră”. (sursa este o legendă locală)

D’Arnau s-a predat dar și-a îndeplinit misiunea oprindu-i pe turcii care temându-se că vor fi atacați de „cei 5000” s-au retras.

 

veteranicave2stampă Veteraniveterani333veterani erodbarlang

Generalul Veterani a cucerit Banatul pentru Habsburgi. A murit în 1695 apărând Lugojul împotriva unei forțe turcești de peste 13 ori mai mare.

 

 

 

 

 

 

Reclame

2 gânduri despre „Grota Veterani 1692

  1. costin spune:

    Acum inteleg de ce-l chema Veterani… Pai daca a trait peste 300 de ani pana in 1995, ce sa mai zic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s